ELS ECLIPSIS LLUNARS

Quan la terra passa directament entre la lluna i el sol, es forma un eclipsi de Lluna. L'ombra de la terra causada per la llum solar es projecta sobre la lluna. Per fer això, els tres cossos celestes han d'estar en «sicigia» o propera a ella. En aquest cas es formen en línia recta. El tipus i la durada d'un eclipsi lunar depenen de la posició de la lluna en relació amb el seu node orbital, que és el punt on l'òrbita de la lluna es creua amb el pla de l'òrbita solar.

En un eclipsi lunar total, es pot distingir una sèrie de fases pel contacte de la lluna amb cada àrea ombrejada.

  1. Comença l'eclipsi lunar de penombra. La lluna està en contacte amb l'exterior de la penombra, el que significa que a partir d'ara, una part està dins de la penombra i l'altra part està fora.
  2. El començament d'un eclipsi solar parcial. Per definició, un eclipsi lunar parcial vol dir que una part de la lluna està ubicada a la zona de llindar i l'altra part està ubicada a la zona de penombra, de manera que quan toca la zona de llindar, comença l'eclipsi parcial.
  3. Comença l'eclipsi solar total. La lluna està completament dins de l'àrea de l'llindar.
  4. Valor màxim. Aquesta fase ocorre quan la lluna està en el centre de la umbra.
  5. L'eclipsi solar total ha acabat. Després de tornar a contactar amb l'altre costat de la penombra, acaba l'eclipsi solar total, comença de nou l'eclipsi solar parcial i acaba l'eclipsi total.
  6. L'eclipsi solar parcial ha acabat. La lluna abandona completament la zona de l'llindar i està completament en la penombra, el que significa el final de l'eclipsi parcial i el començament de la penombra novament.
  7. S'acaba l'eclipsi lunar de penombra. La lluna surt completament de la penombra, el que significa el final d'l'eclipsi lunar penombra i l'eclipsi lunar.

ECLIPSI DE LLUNA 16 MAIG 2022